Graven op internet

De grafzerken in De Oude Kerk vertellen een fascinerend verhaal over Amsterdam en haar bewoners. Graven op Internet ontsluit de levensverhalen achter ruim 8000 graven.

Aan veel zerken ('grafstenen') is niet te zien wie eronder begraven is omdat ze slechts een nummer hebben. Maar met behulp van allerlei andere bronnen, zoals grafboeken, is er toch veel informatie teruggevonden. Die informatie hebben we openbaar gemaakt via internet. Op www.gravenopinternet.nl kun je zoeken naar je eigen voorouders of graven in de geschiedenis van Amsterdam.

Er worden nog steeds nieuwe gegevens aan de database toegevoegd. Verder kun je als bezoeker van de website ook informatie toevoegen en daarmee het overzicht nog completer maken.

Enkele levensverhalen zijn uitgewerkt tot virtuele exposities. Ook het verhaal van De Oude Kerk zelf is in zo'n expositie gevangen.

Wij bedachten het concept voor het navigeren via de zerkenvloer en produceerden en bouwden de site.

Een aantal jaren was de site ook beschikbaar op een computerzuil in de Oude Kerk.

Update 2022: de oorspronkelijke site maakte gebruik van Flash dat niet meer wordt ondersteund. Daardoor werkte het belangrijkste deel van de site, de interactieve zerkenvloer, niet meer. We hebben het initiatief genomen om de site te herbouwen met de techniek van nu en hij kan weer jaren mee.

Beeld uit andere tijden:

url: www.gravenopinternet.nl

opdrachtgever: Stichting de Oude Kerk Amsterdam en Designserver

jaar: 2003, 2022

vormgeving: Designserver (Stefan Witte en Dario Volaric)