Laatste Nieuws
oktober 2005
British Museum Magazine - nr 51 spring 2005
Cover of the British Museum Magazine, nr.51 spring 2005

Elegance
Elegance - soon to be seen at the Army Museum in Stockholm, Sweden

Voor de grotere projecten werkt Gonšalo Mabunda (links), nauw samen met de kunstenaars Fiel dos Santos Marques Rafael (midden) en Humberto Pateguana.
De werkruimte is op de binnenplaats van het gebouw van de kunstenaarsassociatie Nucleo de Arte in het centrum van Maputo.

Op 2 october 2002 boden de kunstenaars een stoel gemaakt van wapens aan de Paus aan in het Vaticaan ter gelegenheid van de herdenking van het vredesakkoord in Mozambiek waarbij het Vaticaan een belangrijke bemiddelende rol speelde.


 • Tot 6 november 2005 zal een aantal werken te zien zijn op een tentoonstelling bij Galerie 23 in Amsterdam. Onder andere alle op dit moment te koop staande werken zijn daar aanwezig.


 • De Tree of Life is een kunstwerk gemaakt door Adelino Mate, Fiel dos Santos, Hilario Nhatugueja and Kester, en wordt tot 28 augustus tentoongesteld in de Great Court van het British Museum te Londen.
  Onlangs heeft BBC 4 een documentaire uitgezonden over de totstandkoming van de Tree of Life en de tocht naar Engeland. In de documentaire wordt stilgestaan bij de betekenis van de levensboom voor het verzoeningsproces na de burgeroorlog in Mozambiek.


 • In janauri 2005 heeft het Zweeds Legermuseum te Stockholm het werk Elegance aangeschaft.


 • Tot eind mei 2004 zijn een drietal objecten geplaatst in het Legermuseum te Delft in het kader van de grote Kalasjnikov geweer zonder grenzen tentoonstelling www.legermuseum.nl


 • Van mei tot september 2004 valt werk van Gonçalo Mabunda te bezichtigen in Barcelona als onderdeel van het Universal Forum of Cultures (www.barcelona2004.org). A large-scale international event that aims to bring people from all over the world together to reflect on and discuss: cultural diversity, sustainable development and conditions for peace.


 • In juli 2004 vertoont het Centre Pompidou in Parijs de grote sculpturen van Mabunda en enkele van zijn Mozambikaanse collega beeldhouwers.


 • Rond de jaarwisseling 2003/2004 plaatsten weblogs in Nederland, Korea, Turkije, Japan, Zweden en Spanje een afbeelding uit de virtuele tentoonsteling als nieuwjaar vredesgroet. Duizenden mensen bezochten daarop de tentoonstelling.


 • Op 10 december 2003 tijdens een Publieksdebat over kleine wapens in conflictgebieden belegd door Pax Christi in Den Haag met Minister Agnes van Aardenne en sprekers van de Internationale Conferentie Breng Kleine Wapens Onder Controle. www.paxchristi.nl.


 • Op 26 september 2003 werden alle twintig werken van Mabunda gepresenteerd tijdens de Manifestatie Levend Jaarboek georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika / NIZA www.niza.nl.

  --